Download de checklist Kredietaanvraag

Top 10 dealbreakers bij een zakelijke krediet aanvraag

Geschreven door:
Klaas Hoekstra

Sinds de economische crisis zijn de meeste banken terughoudender geworden met het verlenen van een zakelijk krediet. De banken willen anno 2016 meer zekerheid en dat doen ze door de risico's te beperken. Een goede voorbereiding en presentatie van uw kant zijn tegenwoordig extra van belang.

Als u een krediet gaat aanvragen bij de bank, adviseren wij u: bereid u goed voor! De kredietaanvraag wordt direct afgewezen door de bank als de presentatie onder de maat is en de financiële structuur niet op orde is.

Wij hebben voor u een top 10 dealbreakers samengesteld uit onze ervaringen met banken. Deze top 10 helpt u om de bank beter te begrijpen en geeft inzicht in welke elementen voor een bank belangrijk zijn.

Top 10 dealbreakers

1. Verras uw bank niet.

Stap nooit zonder afspraak de bank binnen om met een willekeurige bankmedewerker ‘even’ uw plannen door te nemen.

2. Zorg voor structuur.

Geef duidelijk aan wat uw bedrijfsdoelen of uitbreidingsplannen zijn en breng dit duidelijk naar voren in uw plan.

3. Een bank neemt geen risico’s.

Realiseer u goed dat een bank nooit 100% van uw plannen zal financieren. Houd hier rekening mee in de financiële structuur.

Banken hebben regelmatig te maken met culturele verschillen binnen Nederland. De Noordelijke ondernemer is vaak geneigd een lagere prognose te geven voor zijn plannen, terwijl ondernemers uit de Randstad vaak hoger zitten met hun prognose. Banken gaan er vaak vanuit dat prognoses rooskleuriger zijn dan de werkelijkheid. Daarom halen ze standaard tenminste 20% af van ingediende prognoses. Houd hier dus altijd rekening mee!

4. Kom voorbereid aan tafel.

Laat uw financiële prognose altijd controleren door een accountant of boekhouder en zorg voor een juiste onderbouwing.

5. Wees bereid wat op te geven.

Zorg ervoor dat u voor de gevraagde financiering dekking kunt bieden, al is het maar een borgstelling. Het feit dat u niet op voorhand dekking aanbiedt is al reden voor de bank om uw aanvraag af te wijzen.

6. Geef jezelf bloot.

Kom nooit bij de bank met een incomplete businesscase. Neem in deze case altijd een stukje achtergrond op van uw onderneming en beschrijf uitgebreid uw nieuwe plannen.

Klaas Hoekstra: “Krediet aanvragen kost altijd geld. Het kan efficiënt zijn om uw financiële structuur opnieuw tegen het licht te houden en zo geld te besparen. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.”

7. Bereid je voor op het ergste.

Beschrijf altijd een "worst case scenario", een ‘what if’ en wat je dan als ondernemer doet in deze scenario’s? De bank ziet graag dat u nadenkt over de risico’s en hoe u deze kunt ondervangen.

8. Schep helderheid.

Breng alle andere bronnen van financiering - zoals spaargeld, een familielening, overwaarde van een woning, lening bij derden en BBZ lening - in kaart. Neemt u dit niet goed op in uw plan, dan ziet de bank dit als een gebrek aan huiswerk van uw kant.

9. Wees transparant.

Meld bij welke banken u al een aanvraag heeft ingediend. Banken houden niet van concurrentie en zullen uw aanvraag afwijzen indien deze bij teveel banken is ingediend.

10. Maak een goede eerste indruk.

Designers weten dat zelfs de kleinste details het verschil kan maken. Zorg dat uw presentatie volledig klopt: van verzorgde kleding tot een goed gepresenteerd plan. Vergeet niet, u heeft maar 1 kans op een ‘first impression’, en ja, ook bankmedewerkers zijn maar gewoon mensen.

Wilt u een zakelijke kredietaanvraag indienen bij de bank? Download dan onze Checklist: kredietaanvragen bij de bank. Met dit document kunt u de risico’s verlagen zodat de bank de investering gaat financieren.

Heeft u nog vragen? Of wilt u liever persoonlijke advies? Stel gerust uw vraag.

Meer publicaties: