Download de checklist Kredietaanvraag

Uitstel herbeoordeling rentederivaten

Geschreven door:
Klaas Hoekstra

Bent u als MKB-er of particulier een rentederivaat aangegaan na 1 januari 2005 dan is de kans groot dat u recht heeft op de compensatieregeling zoals die is omschreven in het Uniform Herstelkader*.

Dit kan compensatie zijn omdat aan u bijvoorbeeld een te complex rentederivaat is verkocht. Of omdat er tussentijdse verhoging van de rente-opslag heeft plaatsgevonden. Onder de ‘coulanceregeling’ die voor bijna alle MKB-ers geldt, kan de compensatie oplopen tot € 100.000.

 

Actie ondernemen

 

In de meeste gevallen zal uw bank binnenkort hierover contact met u opnemen. In sommige gevallen dient u dat echter zelf te doen. De termijn hiervoor liep in eerste instantie tot 30 juni 2017, maar is verlengd tot 30 september 2017. Neemt u in dat geval geen actie, dan heeft u geen recht (meer) op mogelijke compensatie onder het Herstelkader, ook niet in de toekomst.

 

In het geval uw bank wel contact met u opneemt, en u een aanbod doet, is het altijd de vraag of u wel het volledige bedrag aan schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft. De banken dienen namelijk zelf deze berekening te maken en deze berekening wordt niet door een extern onafhankelijk orgaan gecontroleerd.

 

Heeft u recht op compensatie?

 

Wilt u zeker weten of u recht heeft op compensatie, handel dan snel. Solid State Consulting maakt gebruik van specifieke software die de hoogte van uw mogelijke schadeclaim kan berekenen. Verder kan Solid State Consulting u bijstaan in uw gesprekken naar de bank en er voor te zorgen dat uw claim voor de deadline van 30 september 2017 veilig wordt gesteld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@solidstateconsulting.nl

 

************************

 

 

* Herstelkader

 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgesteld dat verschillende banken bij het adviseren over en het aangaan van rentederivaten de belangen van MKB-klanten onvoldoende in acht hebben genomen. Na jarenlange onderhandelingen tussen banken en de AFM is onder druk van het Ministerie van Financiën op 16 december 2016 een `Uniform Herstelkader´ overeengekomen.

 

Deze compensatieregeling is door alle betrokken banken aanvaard. Het bepaalt op welke manier particulieren en MKB-ers door de banken moeten worden gecompenseerd voor de geleden schade/nadelen.

Hierdoor hebben MKB-ers of particulieren die rentederivaten hebben afgesloten bij de bank de mogelijkheid om de rentederivaten te laten herbeoordelen.

In het Herstelkader zijn criteria opgenomen op basis waarvan wordt bepaald of u een MKB-klant bent die in aanmerking komt voor herstel onder het Herstelkader.

 

U vindt het Herstelkader op de website van de derivatencommissie.

Meer publicaties: