Download de checklist Kredietaanvraag

Derivaten: (voorlopig) hoofdpijndossier voor Rabobank?

Geschreven door:
Klaas Hoekstra

Toen enkele weken geleden de landelijke financiële pers meldde dat Rabobank een afdeling van 250 man (tijdelijk) personeel aan het optuigen is, ter afhandeling van het hoofdpijndossier DERIVATEN, werd een ieder direct duidelijk dat dit geen kleine klus is voor de bank. Alsof Rabobank nog niet genoeg problemen heeft met zaken als de recente schandalen (o.a. Liborgate); de vraag over het al dan niet afstoten van grote delen van de bankbalans; de verkoop van De Lage Landen; de ontevredenheid van callcentermedewerkers etc.

Van triple-A naar grote problemen

Dat deze oerdegelijk (voormalige) triple-A bank, met diepe wortels in De Lage Landen, zo in de problemen kon komen was ook in de financiële wereld een verassing. Pikant detail/element is de uitzonderlijke move van de bank om onlangs (januari 2017), door middel van een diep achtergestelde lening, kapitaal op te halen tegen een rendement van > 6%. Kennelijk was de leiding van Rabobank er niet van overtuigd dat een voormalige triple-A status voor beleggers voldoende waarborg biedt om met een lagere vergoeding genoegen te nemen. De bank koopt geld in voor > 6%, en moet daar dan nog een marge op maken…

De verwachting dat het lastig zou worden was overigens ietwat pessimistisch, want de uitgifte werd zwaar overtekend, niet door particulieren maar door de institutionele beleggers.

De slager die zijn eigen vlees keurt

Maar even terug naar de derivaten. Het derivatendossier geeft natuurlijk hoofdpijn, ook bij de MKBers. Het valt namelijk niet mee om uit te vinden of je als MKBer wel/geen recht hebt op compensatie, en hoe weet je of de berekeningen van de bank kloppen (de slager die z’n eigen vlees keurt, juist ja…). En wat dan te denken van het feit dat sommige MKBers onder het Herstelkader zich zèlf moeten melden voor de fatale deadline van 30 juni 2017, om recht te houden op een vergoeding?

Dat voelt toch als een poging van de banken om onder (een deel) van de vergoeding uit te komen. Hoezo, herstel van vertrouwen?

Heeft u recht op compensatie?

Wilt u zeker weten of u recht heeft op compensatie, handel dan snel. Solid State Consulting kan voor u uitzoeken of u hier recht op heeft en zorgen dat uw claim voor de deadline gemeld wordt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@solidstateconsulting.nl

Meer publicaties: